Creşterea preţului porumbului şi reducerea previziunilor privind recolta pentru anul în curs a Statelor Unite au readus în discuţie posibilitatea apariţiei unei noi crize a alimentelor, similară cu cea din anul 2008, scrie Financial Times.
Creşterea preţului porumbului cu 11,5% în numai două şedinţe a fost urmată de o apreciere a preţurilor pentru soia, zahăr şi cafea. Analiştii se tem că scumpirea cerealelor va determina o reacţie în lanţ ce va duce la o creştere a preţurilor în cazul altor alimente precum carnea de porc, de pasăre şi de vită.
Porumbul a continuat să se scumpească şi ieri, contractele futures cu livrare în decembrie crescând cu 0,4% până la 5,58 de dolari pe buşel (25,4 kilograme) la bursa de mărfuri din Chicago. La Paris tona de porumb costă peste 200 de euro. Preţul soiei s-a apreciat cu 1,1%, iar cel al grâului cu 0,3%.
Perspectivele cu privire la recolta de porumb a celui mai mare exportator de cereale din lume, Statele Unite, nu sunt foarte încurajatoare, guvernul declarând că rezervele de stat vor scădea în următoarele luni până la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani. Producţia va scădea cu 3,4%, până la 12,6 miliarde de buşeli (320 mil. tone).
Nu numai porumbul a oferit randamente bune anul acesta, ci şi grâul sau soia, aşa că "toate cerealele vor intra într-o competiţie strânsă pentru fiecare metru pătrat de pământ cultivat", este de părere Rich Feltes, broker la RJ O'Brien din Chicago.
România, fruntaşă în UE
România va devansa Italia şi se va plasa anul acesta pe locul doi în Uniunea Europeană (UE) la producţia de porumb, care va ajunge probabil la 9,4 milioane de tone, cantitate depăşită numai de producţia din Franţa, potrivit unor calcule ale Reuters.
Creşterea preţului porumbului şi reducerea previziunilor privind recolta pentru anul în curs a Statelor Unite au readus în discuţie posibilita