Să schimbe ambalajul sau logoul unui produs nu este o acţiune lipsită de pericole pentru cei care o realizează. Consumatorii care iubesc brandul aşa cum e se pot întoarce împotriva lor şi îi pot îneca în critici pe internet, transformând misiunea într-un eşec
Gap Inc., legendarul retailer american de haine, a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că renunţă la noul logo şi că revine la cel vechi de peste 20 de ani, cu litere albe pe fond albastru, pe care clienţii doresc să îl vadă în continuare pe pungile lor de cumpărături.
Anunţul a fost făcut după ce compania a dat publicităţii un nou logo, care a fost desfiinţat aproape instantaneu de mii de persoane pe Facebook şi Twitter. Ce a făcut Gap e o stângăcie, apreciază specialiştii în branding şi media, însă nu toţi cei care s-au jucat cu ambalajul unui produs au avut de pierdut. Agenţia McCann Erickson a îndrăznit să lanseze "un atac" la steagul românesc, schimbând tradiţionalul tricolor de pe ambalajul ciocolatei Rom cu steagul Americii.
În clipul publicitar care anunţa metamorfoza, un afacerist american, credibil cât un vânzător de maşini la mâna a doua, îi anunţa în engleză pe români că acum ciocolata va avea pe ambalaj steagul SUA pentru ca ei să se simtă mândri. Publicitarii au mirosit de la început că e o "făcătură", însă mii de oameni s-au mobilizat pe Facebook să spună că vor înapoi ambalajul tricolor. Pe care l-au avut în scurt timp, afaceristul american anunţând, într-un nou clip, că "a fost o glumă".
Cum scoţi la iveală patriotismul românilor
Directorul de creaţie al agenţiei McCann Erickson, Adrian Boţan, explică pentru gândul de ce a înlocuit tricolorul cu steagul american numai pentru a reveni după aceea la drapelul românesc. "Ne-am decis să facem o campanie care să aducă în atenţia oamenilor vechiul Rom, să mergem pe strategia Rom ca simbol naţional, să stimulăm sentime