Conform raportarilor transmise de societatile de asigurare la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pana la inceputul lunii curente, asiguratorii au avizat circa 4.500 dosare de dauna in cazul asigurarilor obligatorii de locuinte.
Pentru acestea au platit deja asiguratilor peste 5 milioane de euro in special in urma inundatiilor din aceasta vara, alte 15,5 milioane de euro fiind reprezentate de rezervele de daune constituite si care urmeaza sa fie eliberate pe masura instrumentarii dosarelor. Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise incepand cu data de 15 iulie anul current.
„Asigurarea obligatorie este singura solutie viabila, in cazul Romaniei, de a finanta potentialele daune la locuinte provocate de catastrofe naturale. Aceasta deoarece, in cazul tarii noastre, exista un dezechilibru intre riscurile mari la care suntem expusi si gradul mic de cuprindere in asigurarea facultativa a locuintelor, dezechilibru dublat de constrangeri bugetare mari”, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in cadrul ICAR – Forumul International al Riscurilor Catastrofale.
De la startul programului de asigurare obligatorie a locuintei, 15 iulie 2010, au trecut 63 de zile lucratoare, timp in care au fost subscrise peste 75.000 de polite, cu un ritm mediu zilnic de 1.200 de polite.
O pondere de 89% din politele subscrise sunt de tip A , diferenta de 11% fiind de tip B. De asemenea, 75% dintre polite au fost subscrise in mediul urban, iar 25 % in mediul rural. Toate societatile de asigurari actionare PAID au emis polite, primele fiind Astra, Generali si Groupama.