"Cel mai mediatizat eveniment" din America Latină a ultimelor 5-6 decenii a atras peste 1.000 de jurnalişti din lumea întreagă, implicaţi în 15 accidente rutiere pe drumul către mina San Jose
Primii 13 dintre cei 33 de mineri blocaţi de 69 de zile într-o mină din Chile au fost scoşi miercuri dimineaţă la suprafaţă, în cursul unei operaţiuni de salvare ce a decurs fără probleme, plini de viaţă, dar cerând să nu fie trataţi ca nişte vedete, ci ca nişte simpli "mineri", transmite AFP.
După aproape nouă ore şi jumătate, într-o operaţiune fără precedent care s-a desfăşurat în faţa camerelor de televiziune din întreaga lume, 11 mineri au fost scoşi fără probleme la suprafaţă, printr-un puţ adânc de 622 de metri, într-o nacelă cu un diametru de doar 53 de centimetri.
Primul miner salvat, Florencio Avalos, în vârstă de 31 de ani, şi-a strâns în braţe copilul în vârstă de şapte ani, Byron, apoi soţia, Monica.
"Este incredibil că ne-au salvat de la o adâncime de 700 metri", a exclamat al doilea (Mario Sepulveda Espina) dintre cei 33 de mineri chilieni captivi în subteran de la 5 august, adus la suprafaţă, miercuri, în jurul orei 00:10 (06:10 la Bucureşti). Cea mai lungă perioadă de captivitate cunoscută vreodată (69 de zile), în urma căreia toţi "prizonierii" să scape teferi s-ar putea încheia cu succes joi sau vineri. Ritmul evacuărilor printr-o capsulă metalică cu diametrul de 53 centimetri este de un miner pe oră, din cauza tuturor pregătirilor necesare desfăşurării călătoriei de circa 15 minute de-a lungul unui puţ de 622 metri. Puţul nu este perpendicular, ci are o înclinaţie de 11%. Desprinderea unor bucăţi de rocă ar putea provoca probleme, deşi nu a fost cazul cu primii 11 evacuaţi.
Din această cauză, primii mineri scoşi la suprafaţă au fost dintre cei consideraţi în bună condiţie fizică, dar şi cu un caracter puternic, pentru a put