Protestele angajatilor din Ministerul Finantelor Publice izbucnite miercuri din cauza faptului ca nu le-au fost platite sporurile si stimulentele, ar avea un efect negativ imens asupra bugetului de stat, potrivit specialistilor.
"In situatia in care blocajul de la Ministerul Finantelor ar dura pana spre sfarsitul lunii, atunci efectul ar fi dramatic pentru buget, pentru ca octombrie este o luna de varf", a explicat, pentru Ziare.com, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat.
"Ianuarie, aprilie, iulie si octombrie sunt lunile in care se percepe impozitul pe profit. Asadar, este o luna de varf si daca nu se fac cum trebuie veniturile - si asa ele sunt la muchie si deficitul este la muchie - impactul asupra executiei bugetare ar fi dramatic. Nu mai vorbim de faptul ca ceea ce se intampla la Ministerul de Finante a contaminat si Ministerul Muncii, unde si acolo sunt sporuri", a adaugat Vosganian.
Proteste spontane in toata tara - functionarii blocheaza institutiile
Situatia este cu atat mai grava cu cat si angajatii Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala, din care multi nu si-au primit salariile de doua luni, au blocat institutiile din Constanta, Timisoara, Buzau, Deva, Suceava, Iasi, Cluj Napoca, Brasov, Alba, Teleorman si Ploiesti.
"Blocarea unui sistem financiar la nivelul unui minister e foarte grava. Toate fluxurile economice au o gandire fiscala, financiara si inseamna ca se blocheaza tot, incepand de la activitatile bugetare la activitatile cu asa-numitii clienti ai statului: facturarea, TVA, toate se blocheaza", a explicat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.
Acodrul cu FMI, in pericol
Blocarea activitatii Ministerului Finantelor are un impact negativ serios si in privinta acordului pe care Romania il are cu Fondul Monetar I