Ca fotbalul are 'nebuniile' sale - atat la propriu, cat si la figurat - deja aproape ca a devenit parte a fenomenului in sine, dar cand e si practicat de oameni cu probleme majore la cap, asta, la prima vedere, chiar tine de o nebunie fara ghilimele.
Ei bine, 'sportul rege' a devenit, in ultima, vreme subiect serios de studiu pentru un grup de medici psihiatrii britanici, care au ajuns la concluzia ca fotbalul poate fi o utila metoda terapeutica complementara in cazul unor bolnavi mintal.
Astfel, suferinzii de maladii psihice internati in mai multe centre speciale de tratament din Marea Britanie beneficiaza deja de un program revolutionar destinat recuperarii, atentie..prin practicarea fotbalului. Se considera ca jocurile de fotbal ajuta celor cu probleme psihice intr-o masura mai mare decat alte forme de relaxare si recuperare fizica.
Paradoxul constatat este ca in cazul persoanelor normale..la cap, fotbalul poate duce la cresterea agresivitatii si riscului de a lua decizii necontrolate, ceea ce se si intampla pe stadioane. In situatia celor bolnavi psihic efectul fotbalului pare sa fie unul extrem de benefic - afirma autorii insolitei metode de recuperare - ducand la scaderea violentei si la cresterea increderii reciproce, la eliminarea stresului cronic.
Terapeutul care a stat la baza acestui proiect, psihiatrul Jeanette Hynes spune: 'M-am lovit de o neincredere serioasa venita din partea mai multor colegi medici de specialitate. Toti spuneau cum sa-i pun pe nebuni sa joace fotbal, cand acest sport duce la isterie mai degraba. Cand s-au convins de efectul benefic, o parte chiar mi s-au alaturat'.
Si, incet incet, au inceput sa apara echipe in toata regula pe langa centre de psihiatrie, incat s-a decis chiar formarea unei adevarate ligi proprii, denumita Positive Mental Action Soccer, in care activeaza in m