Bruxelles-ul vrea să introducă plafoane pentru sumele alocate, să le distribuie mai echitabil între ţări şi să le ofere numai agricultorilor „activi“ . Comisia Europeană va publica, pe 17 noiembrie, un set de propuneri privind Politica Agricolă Comună, după 2013.
Propunerile Comisiei Europene vizează continuarea politicii intervenţioniste a UE în agricultură şi după 2013. „Retragerea susţinerii publice ar conduce la o concentrare mai mare a producţiei agricole în unele zone, în timp ce zonele mai puţin competitive vor fi marginalizate şi terenurile ar putea fi abandonate", arată un proiect al viitoarei comunicări a Comisiei Europene, intrată în posesia jurnaliştilor de la EUobserver. „O asemenea evoluţie ar duce la presiuni asupra mediului înconjurător , cu grave consecinţe economice şi sociale", se mai arată în text.
Decizia Bruxelles-ului va dezamăgi, probabil, susţinătorii unei Politici Agricole Comune (PAC) mult mai orientate către piaţă. Aceste propuneri ale Comisiei vor fi urmate de propuneri legislative concrete, în iulie 2011. Ele vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a ţărilor membre înainte de a deveni lege. Setul de propuneri mai include o reformă a sistemului de plăţi, ce include plafoane pentru cele mai mari alocaţii către fermieri. Aceasta deoarece informaţiile privind „milionarii subvenţionaţi" sunt printre factorii care au contribuit la criticile aduse PAC în ultimii ani. Peste 1000 de entităţi economice din UE au primit granturi de peste 1 milion de euro în 2009, potrivit Farmsubsidy, o organizaţie care monitorizează PAC şi analizează datele online publicate de statele membre.
Acordeoniştii nu mai primesc bani
În 2009, un club suedez de acordeonişti a primit 59.585 de euro, iar un club danez de biliard a obţinut 31.515 euro. Comisia speră să pună capăt acestor practici, punând condiţia ca, pe viitor, cei care