Una din trei persoane resimte în corp schimbarea vremii. De vină sunt anumite afecţiuni, predispoziţii către boli sau vibraţii energetice. Organismul nostru reacţionează la modificările de presiune atmosferică, de umiditate, la câmpurile electromagnetice şi la radiaţiile cosmice.
Meteosensibilitatea produce modificări diverse asupra organismului, de la dureri de cap şi anxietate, până la hipertensiune arterială, agravarea cardiopatiei ischemice şi chiar la infarct. Aceste simptome apar ca rezultat al interacţiunii factorilor de mediu cu un teren uman susceptibil. Sunt meteosensibile persoanele care suferă de anumite boli, care au predispoziţii pentru anumite afecţiuni şi cele care au suferit traumatisme (precum fracturile) sau intervenţii chirurgicale. Ştiinţa nu are o explicaţie clară a acestui fenomen, unul dintre motive fiind acela că, deşi există manifestări comune, care ţin de anumite afecţiuni, fiecare organism este unic şi reacţionează în felul său la schimbările de vreme.
Simptomele, în funcţie de boală
Persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare - cardiopatie ischemică, hipertensiune, ateroscleroză - se resimt atunci când scad valorile presiunii atmosferice. De asemenea, se ştie că temperaturile extreme, fie că este vorba de frig sau de caniculă, cresc riscul de infarct miocardic şi de accidente vasculare cerebrale.
Pentru bolnavii reumatici, articulaţiile sunt un adevărat barometru al modificărilor meteorologice. Vremea rece şi umezeala provoacă dureri articulare mai puternice, mai profunde şi care durează mai mult atât celor care suferă de inflamaţii (artrite), cât şi celor afectaţi de boli degenerative, precum artroza.
Nevralgiile, adică inflamaţiile nervilor, se reactivează la temperaturi reci şi la vânt. Vremea mohorâtă şi scurtarea zilei, în anotimpul rece, cresc numărul cazurilor de depresie sezonieră, după cum cani