Tratatul privind regimul frontierei cu R. Moldova este aproape finalizat dupa 11 runde de negocieri la Bucuresti si Chisinau, a spus ministrul de externe Teodor Baconschi mircuri, in Parlament, in urma unei audieri in comisia de politica externa a Senatului.
Seful diplomatiei nu a precizat o data la care el ar putea fi semnat de cele doua parti, rezumandu-se sa spuna ca textul documentului e aproape finalizat. "El va completa cadrul juridic bilateral", a spus ministrul.
Presedintele comisiei senatoriale de politica externa, Titus Corlatean, a spus la randul sau ca spera ca acest tratat va fi semnat, pentru ca "e un acord tehnic" ce poate ajuta relatia dintre cele doua tari.
Cancelarul german Angela Merkel, aflata marti in vizita la Bucuresti, a spus ca semnarea acestui tratat privind regimul frontierei cu Moldova ar fi "un pas in directia buna", in contextul relatiei UE cu vecinatatea estica.
"In ceea ce priveste vecinatatea imediata, obiectivul nostru este sa rezolvam conflictul dintre Moldova si Transnistria. Cred ca Romania poate juca aici un rol important. De asemenea, stiu ca se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontiera de catre Romania si Moldova, cred ca aceasta este directia in care trebuie sa continuam", a spus cancelarul german dupa discutia cu premeirul Emil Boc.
Punctele de divergenta dintre expertii moldoveni si romani care au negociat tratatul au constat in special in gasirea numelui acestuia, o "titulatura reciproc convenabila", cum spunea acum ceva timp ministrul Baconschi.
Acest document se discuta de catre cele doua tari de 19 ani, Romania nefiind de acord cu un tratat de frontiera asa cum era reclamat el de catre fortele politice de la Chisinau.
Presedintele Basescu insusi a prezentat pozitia clara a Romaniei cand a fost la Chisinau la inceputul acestui an: "A