Patronatele din agricultură anunţă majorări ale preţurilor la mâncare cu 10-25%. Ministrul Agriculturii se bâlbâie şi vorbeşte ba de scumpiri de 8-10%, ba de scumpiri doar cu rata inflaţiei, ba de menţinerea preţurilor. „Am exagerat", ne explică, senin, Tabără.
Patronatele din agricultură frăgezesc piata preţurilor pregătindu-se să scumpească în următoarele luni alimentele cu ponderi cuprinse între 10 şi 25%, primele care vor urma tendinţa de scumpire fiind pâinea, carnea şi laptele. „Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru că preţul ridicat al materiei prime are un impact negativ asupra acestora, urmând laptele şi pâinea. (...) Procentul cu care se vor scumpi alimentele în următoarele luni va fi cuprins între 10 şi 25, în funcţie de produs", a anunţat ieri preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei.
Motivele scumpirii, oriunde şi oricând în România
Deşi criza economică şi reducerile de salarii nu sunt pentru nici un agent economic factori de încurajare pentru majorarea preţurilor, şeful patronatului producătorilor agricoli găseşte o grămadă de motive pentru care acestea nu vor rămâne la actualul nivel. Preţul materiilor prime a crescut cu procente cuprinse între 40 şi 200, TVA şi el s-a majorat de la 19% la 25%, iar inflaţia a atins nivelul de şapte procente. În plus, produse precum grâul sunt exportate ca urmare a preţurilor avantajoase oferite exportatorilor, după care sunt importate la preţuri mai mari. „Nu este rău că se exportă. Este un lucru rău că se importă. Toate statele europene din jurul nostru au gândit, în primul rând, siguranţa alimentară a propriilor cetăţeni. Polonia, Germania, Franţa nu au exportat un gram de grâu. Din contră, şi-au menţinut contingentele lor de grâu. Noi, în schimb, am exportat masiv şi floarea soarelui şi acum industria uleiului nu mai g