Instanţa supremă a decis că toate casele de asigurări de sănătate pot emite titluri executorii împotriva celor care nu şi-au plătit contribuţiile. În acest caz se află şi avocaţii. Din 202 avocaţi ai Baroului Maramureş, doar 10 îşi plătesc lunar cotizaţia la fondul de asigurări de sănătate.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, recent, că, toate casele de asigurări de sănătate pot emite titluri executorii împotriva celor care nu şi-au plătit contribuţiile la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Decizia ICCJ a fost pronunţată în 27 septembrie 2010 şi nu mai poate fi atacată.
Avocaţi vs. CJAS
Procesul care a ajuns la ICCJ a început la Baia Mare. Avocatul Florin Ferician a contestat la Tribunalul Maramureş un ordin emis de preşedintele CNAS, care adăuga un articol prin care împuternicea casele de asigurări judeţene să emită titluri executorii. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care i-a dat câştig de cauză avocatului băimărean. CJAS Maramureş şi CNAS au făcut recurs, care a fost judecat la instanţa supremă. În 27 septembrie, ICCJ a respins ca neîntemeiată excepţia de nelegalitate formulată de avocatul băimărean şi a dat câştig de cauză CNAS şi CJAS Maramureş.
Avocatul Florin Ferician are de achitat la CJAS Maramureş suma de aproximativ 17.000 de lei, debite de pe 2007, 2008 şi 2009. „Din aceşti bani, doar penalităţile sunt de 5.000 de lei“, a declarat Ferician.
Primul în top: 500.000 de lei
Debitele înregistrate de către avocaţii din Maramureş la fondul de asigurări de sănătate sunt de câteva milioane de lei, dar suma totală încă n-a fost făcută publică. Din cei 202 avocaţi care figurau în evidenţele CJAS, doar 10 şi-au plătit asigurările de sănătate la CJAS. Unul dintre ei are un debit de 500.000 de lei, ceea ce reprezintă taxa de 6,5% pe an din venitul net plus penalităţi. Cu toate acestea, decanul