Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a declarat că ''există îngrijorare privind intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen''. În opinia sa, comunitatea românească este bine integrată, dar face notă discordantă modul în care nomazii creează probleme de securitate, notează Corriere della Sera în ediţia de miercuri.
În aceeaşi zi în care Maroni şi-a exprimat îngrijorarea legat de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, prevăzută în primele luni ale anului viitor, Curtea de Casaţie a explicat că este ilegală expulzarea imigranţilor care au intrat în Italia, provenind din una din ţările membre în Schengen, fără a se supune controalelor la frontieră şi prin urmare fără viză italiană de intrare. Instanţa a decis astfel că nu vor fi expulzaţi cei care intră pe calea Schengen.
Pentru a înţelege anvergura aplicării acestei hotărâri trebuie să se ţină seama de faptul că aşa-numitul spaţiu Schengen este alcătuit din ansamblul ţărilor care au aderat la Tratatul privind circulaţia persoanelor. Dintre ţările membre în Uniunea Europeană, trei - Ciprul, România şi Bulgaria - nu au făcut încă operative dispozitivele tehnice necesare securităţii şi prin urmare au menţinut până acum, provizoriu, controalele la frontiere.
În prezent, potrivit judecătorilor supremi italieni, însuşi faptul de a poseda o viză Schengen îl scuteşte pe imigrant de a se supune controalelor italiene şi îi permite să intre în ţară. Nu este necesară nici măcar o ştampilă a frontierei italiene care să certifice data de intrare a imigrantului în Italia pentru a calcula că nu a expirat termenul în vederea acordării permisului de şedere.
Această decizie se va aplica atât imigranţilor comunitari cât şi celor extracomunitari - iar în acest caz ar putea avea efecte potenţial enorme din punct de vedere numeric, potrivit Corriere della Sera. @