România, alături de celelalte state ale UE, va fi evaluată de Comisia Europeană pe cheltuirea fondurilor structurale pentru integrarea romilor. Raportul va fi gata la sfârşitul anului. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Comisia Europeană (CE) a creat, la începutul lunii trecute, un grup de lucru dedicat romilor, care are misiunea să verifice modul în care statele membre ale Uniunii Europene folosesc fondurile alocate acestei etnii, un raport în acest sens urmând să fie prezentat în decembrie.
"Vrem să vedem eficacitatea folosirii fondurilor structurale în integrarea romilor, să ştim unde n-au fost folosite. CE va monitoriza atent, în următoarele luni, rezultatele utilizării banilor", a anunţat, ieri, comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor.
Prezent în România, oficialul a adăugat că, în primăvara lui 2011, va fi gata şi prima strategie europeană comună pentru integrarea romilor, pe care toate statele vor trebui să o pună în aplicare.
Repatrierile din Franţa, "un eveniment nefericit"
Decizia a fost luată în contextul recentelor repatrieri operate de Franţa, care i-au vizat pe aproape 1.000 de romi din România şi din Bulgaria. Politica Franţei a fost criticată însă de comisarul Andor, care a catalogat-o ca pe "un eveniment nefericit" şi care nu rezolvă situaţia.
Cât despre ipoteza că Franţa are un potenţial mare de lobby şi ar putea lega problema romilor de accederea României la Schengen, comisarul a arătat că "nu există şi nici nu trebuie să se facă vreo legătură între cele două". "Şi dacă s-ar bloca aderarea la Schengen, romii tot ar putea circula liber, deci ar fi un lobby inutil", l-a completat directorul executiv al Alianţei Civice a Romilor din România, David Mark.
INVESTIŢII FĂRĂ REZULTATE
România a primit 30 de milioanede euro pentru integrarea