Războiul dintre statul român şi kazahii de la Rompetrol pe seama obligaţiunilor se poartă mai mult la nivel de declaraţii. Probabil va urma o nouă serie de negocieri între cele două părţi.
Deciziile luate de conducerea şi acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) şi răspunsurile statului român prin instituţiile reprezentative (CNVM, Ministerul de Finanţe, ANAF) par a aparţine unui joc de negociere dintre două grupări aflate în dispută. De fapt, chiar aşa şi sunt, cu diferenţa că din partea statului român declaraţiile s-au inflamat ceva mai mult.
Evenimentele sunt deja cunoscute. Rompetrol Rafinare avea de răscumpărat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 571 milioane euro, deţinută în totalitate de către statul român. După ce a răscumpărat doar o parte (54 milioane euro) acţionarii majoritari ai Rompetrol au decis să dea statului acţiuni în loc de restul de bani. Partea română, care nu a fost de acord, dar nici nu a fost întrebată înainte, urmează să conteste în instanţă decizia acţionarilor rafinăriei.
Până aici, lucrurile sunt destul de simple, pentru cineva neimplicat în conflict. Decizia justă va fi stabilită de un tribunal, care va putea spune care dintre cele două părţi are dreptate. Diferendele, a căror miză este reprezentată de o jumătate de miliard de euro, ţin de interpretarea legilor de fundamentare a emisiunii de obligaţiuni din 2003. Cine interpretează corect vom afla.
Acord până la sfârşitul anului
Sau nu. Dacă mişcările din ultimul timp sunt parte a unei negocieri extinse, nu se va mai ajunge la un eventual proces. Cea mai recentă declaraţie în acest sens a apărut pe Bloomberg, unde Kairgeldy Kabyldin, CFO la KazMunaiGaz National, acţionarul majoritar indirect (prin Rompetrol Group) al fostei rafinării Petromidia. Acesta a declarat că societatea pe care o reprezintă, KazMunaiGaz, intenţionează să ajun