Scriitoarea Pascale Roze, laureată a premiului Goncourt, a susţinut, marţi, un atelier de scriere creativă cu şase deţinuţi din Penitenciarul Rahova, din Capitală, selectaţi pentru acest proiect în urma unor teste de limba franceză. Pascale Roze a fost recompensată în anul 1996 cu renumitul premiu literar Goncourt, pentru volumul "Le Chasseur Zéro".
Autoarea a spus că limba a fost un detaliu minor în colaborarea sa cu autorii. "Nu am nevoie de persoane care să vorbească perfect limba franceză. Chiar dacă textele erau cu greşeli, acest lucru nu conta", a spus ea.
Roze, care de peste zece ani organizează ateliere de scriere creativă în penitenciare, a spus că oamenii reacţionează similar la emoţii şi la acest gen de artă. "Atelierele din penitenciar se petrec în acelaşi fel ca atelierele dintr-o bibliotecă", a spus ea, subliniind totuşi că persoanele private de libertate "au mai multă nevoie să simtă interesul din partea altor persoane, au mai multă nevoie să se exprime".
De altfel, unul dintre participanţii de la cursul de marţi a mai colaborat la un asemenea workshop pe când era deţinut în Franţa.
"Atelierele mă ajută să văd până la ce punct scrisul este ceva fundamental"
Pascale Roze a spus că atelierele nu o inspiră ca scriitoare, ci mai degrabă ca om. "Atelierele mă ajută pe mine, în viaţă, să văd până la ce punct scrisul este ceva fundamental. Uneori, nici eu nu sunt sigură de asta, dar de fiecare dată, după aceste ateliere, mi se reconfirmă importanţa scrisului", a spus ea. "Uneori, participanţii la curs mă întreabă dacă vor fi menţionaţi în noul meu roman (ca personaje, n.r.), iar eu le spun că nu", a adăugat ea.
"Toate textele sunt importante", a spus ea, subliniind că experienţele sunt aceleaşi, indiferent de statutul celui care trece prin ele. În ceea ce priveşte poveştile la care fac apel deţ