Dieta bogată caloric, adoptată de tot mai mulţi români, oferă organismului "calorii goale" care nu asigură substanţe nutritive
Un român din patru este obez, arată statisticile la nivel naţional. Cu toate acestea medicii nutriţioniştii atrag atenţia că alimentaţia bogată în grăsimi şi kilocalorii duce la apariţia deficitelor de vitamine, minerale şi antioxidanţi.
"Organismul uman are nevoie zilnic de peste cincizeci de nutrienţi esenţiali pentru a se dezvolta, creşte şi rămâne sănătos fizic şi mental. Aceşti nutrienţi se iau din fructe, legume, lactate, brânzeturi, carne slabă. Alimentele de tip junk-food nu numai că sunt dezechilibrate nutriţional, dar nu au nici nutrienţii esenţiali, fiind demineralizate", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Expertul susţine că alimentele industrializate au densităţi energetice extrem de mari, unele având peste 500 de kilocalorii la suta de grame de produs.
Medicul nutriţionist precizează că dieta bogată caloric, adoptată de tot mai mulţi români, oferă organismului "calorii goale" care nu numai că nu asigură substanţe nutritive, dar "fură şi bruma de nutrienţi pe care o avem în corp, consumând rezervele de vitamina B, magneziu şi crom".
Astfel, o porţie de mâncare nesănătoasă poate atinge valori calorice de 500 până la 800 de kilocalorii, în timp ce o porţie de mâncare sănătoasă, din alimente naturale, nu procesate, are în jur de 150-200 de kilocalorii, spune prof. dr. Mencinicopschi.
Poluarea distruge calităţile nutritive ale alimentelor
Faptul că în prezent agricultura este chimizată, animalele şi păsările sunt hrănite cu nutrienţi chimizaţi şi plante modificate genetic duce la scăderea calităţii nutritive a alimentelor.
"Din păcate, astăzi organismul nu este hrănit, ci intoxicat cu ajutorul mâncării. Fructele şi legumele sunt tra