Susţinerea producţiei de alimente va fi şi după 2013 unul dintre principalele obiective ale politicii agricole comune (PAC), a anunţat, astăzi, Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, la întâlnirea cu parlamentarii români din comisiile de resort. Sursa: Codrin Prisecaru
Oficialul european, aflat într-o vizită în România până vineri, a arătat că "orientările pe care le are în vedere după 2013 privind PAC pornesc de la trei mari obiective".
Unul dintre acestea se referă la producţia alimentară, arătând că "aprovizionarea pieţelor cu produse trebuie să fie în continuare o componentă a politicii comune". "Problema securităţii alimentare nu e o problemă a trecutului, chiar dacă acum problema se pune dintr-o altă perspectivă. Aţi văzut că a fost suficient ca Rusia şi Ucraina să anunţe că nu mai exportă pe o anumită perioadă cereale ca preţurile la nivel mondial să explodeze, ceea ce înseamnă că există în continuare încă îngrijorări la nivel internaţional legate de aprovizionarea de alimente pe viitor, ceea ce Uniunea Europeană trebuie să-şi menţină capacitatea de producţie. Cu atât mai mult cu cât, odată cu lărgirea UE, celelalte state membre vin cu un potenţial de producţie care trebuie să fie valorificat", a spus Cioloş, la începutul întrevederii cu membrii comisiilor parlamentare pentru agricultură.
Al doilea obiectiv, a continuat comisarul european, se referă la gestiunea resurselor naturale.
"E în interesul economic al agricultorilor pe termen mediu şi lung să asigure o bună calitatea a solului, să menţină fertilitatea solului, o bună gestiune a apei şi a biodiversităţii. După cum vedeţi, e o tendinţă din ce în ce mai mare de a fi implicată cu responsabilităţi şi în gestiunea mediului, în general, şi în lupta împotriva schimbărilor climatice", a adăugat Cioloş.
Cel de-al treilea obiectiv este cel al economiei rurale, "al rolului