Edilul de atunci din comuna Luncaviţa a vrut să tragă apă potabilă pentru toţi localnicii, aşa că a plecat în Franţa şi Elveţia pentru a face rost de bani, materiale şi specialişti. I-a trebuit un an să-i convingă pe străini că merită să-l ajute. Sistemul de apă potabilă construit atunci funcţionează şi acum la fel de eficient.
Am plecat spre Luncaviţa cu gândul să descoperim oameni care au aflat de la bunicii sau străbunicii lor cum a fost atunci, între 1908 şi 1911, când toată suflarea comunei a muncit, să facă şanţuri, să monteze conductele. Vă daţi seama, pe o distanţă de şapte kilometri. Conductele de apă din Luncaviţa au fost aduse din Elveţia. Specialiştii francezi au făcut studii, măsurători pe dealurile din jurul Luncaviţei, soluţia fiind ca pe o colină din apropierea comunei să fie construit un bazin de apă, în care să fie colectate mai multe izvoare din zonă.
Apa urma să curgă gravitaţional spre aşezarea omenească, prin conductele întinse pe o distanţă de şapte kilometri. Primarul de azi din Luncaviţa, Ştefan Ilie, ne-a spus că, datorită sistemului de aducţiune dat în folosinţă în 1911, locuitorii din comuna aceasta plătesc în zilele noastre foarte puţin pentru un metru cub de apă potabilă - doar 1,40 de lei. Tocmai pentru că o bună parte din apa potabilă a Luncaviţei vine de la deal, fără să fie nevoie de vreo cheltuială, de genul curentului electric, care să pună în funcţiune nişte pompe. Nimic din toate astea pentru secularul sistem. Gândiţi-vă că în alte zone ale României apa potabilă costă şi de două ori mai mult. Spre exemplu, bucureştenii plătesc 3,03 lei pe metrul cub de apă potabilă.
Apa din cetate
Luncaviţa este o comună în judeţul Tulcea, la doi paşi de Dunăre. Aici, ca şi în multe alte locuri din apropierea fluviului, tradiţia de sute de ani era ca oamenii să bea apă din Dunăre. Să facă mâncare, să s