Colectarea uleiului uzat este obligatorie, dar numărul redus al celor care se ocupă cu aşa ceva a determinat doi studenţi să înceapă o afacere. Au 23 de ani şi de câteva luni şi-au deschis propria firmă: strâng ulei folosit de la restaurante. Mai exact, cei doi conduc una din cele trei firme de colectare a uleiului alimentar uzat din Cluj.
„Sună ciudat, părinţii s-au uitat cu o oarecare îndoială la ceea ce facem. După ce le-am explicat de normele europene, de importanţa reciclării ne-au înţeles“, spune Vlad Luca, din Baia Mare, masterand la Dezvoltare Regională.
Strâng câteva tone de ulei pe lună. Până acum. Au pornit la drum „fără vreun ban în buzunar“. Au primit maşina pe care o folosesc la cărat marfa printr-o sponsorizare. Au făcut un împrumut pentru a obţine banii necesari celorlalte cheltuieli. „Pot să spun că este o afacere profitabilă. Deşi, mai multe detalii nu pot da acum. Suntem la început, aşa că hai să spunem că reuşim să ne acoperim cheltuielile“, adaugă Vlad.
Ideea le-a venit gătind
„Am fost colegi în anul I. Încă de atunci povesteam că ar trebui să începem o afacere, ceva al nostru. Am vrut să intrăm pe partea de combustibil din rapiţă. Dar ar fi fost prea mare pentru noi afacerea, ne-ar fi depăşit situaţia, după cum ne-am dat seama. În timp ce frigeam ceva în tigaie, ne-am gândit: «Hai, mă, să facem ceva cu ăsta (uleiul, n.r.)»”, spune Mihai Lungu, masterand la Studii Corporative, originar din judeţul Neamţ.
A urmat apoi pasul greu al înregistrării numelui. „Ne-am dus cu vreo 15 variante acolo. Una câte una, aflam că erau luate. Apoi mi-a căzut privirea pe agendă. Era imprimat cuvântul «porto» pe ea. Şi cum «porto» nu a putut să fie, că era deja pe agendă, am zis «Porto Oil». Care nu era luat“, îşi aminteşte Vlad.
Uleiul uzat ajunge în Occident
Alături de cei doi ti