Legea care înfiinţează Fondul Proprietatea conţine dispoziţii contradictorii, lipsite de claritate şi coerenţă
Până la remedierea neajunsurilor, dar nu mai târziu de 18 luni, judecarea tuturor cauzelor similare a fost suspendată
Faimoasa Lege 247/2005, cea în baza căreia se efectuează despăgubirile foştilor proprietari ale căror case au fost naţionalizate de regimul comunist, ne creează din nou probleme. La exact patru ani de la prima sesizare de acest gen a judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), statul român este obligat ca în maximum 18 luni să schimbe legislaţia, astfel încât retrocedarea imobilelor şi măsurile compensatorii să fie cu adevărat posibile. Până la remedierea neajunsurilor, toate cauzele similare au fost suspendate.
Reiterând că modul în care sunt despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, magistraţii au conchis ieri că legislaţia precară este o problemă sistemică a României, nerezolvată, care a condus la plata a milioane de euro despăgubiri către foştii proprietari.
Drept teoretic la despăgubiri
Creat în 2005 ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, pe 29 decembrie 2005.
Din cauza întârzierilor aplicării legislaţiei şi a slabelor prevederi stipulate în aceasta, în luna iunie 2006, Curtea Europeană a Drepturilor Omului anticipa "un nou val de condamnări ale României pentru încălcarea dreptului de proprietate, cu nişte consecinţe financiare considerabile pentru bugetul de stat".
Reproşurile adresate de CEDO statului român priveau adoptarea unor acte normative contradictorii, lipsite de claritate şi coerenţă, precum şi încălcarea de către organele administraţ