Comisia care selectează personalul pentru serviciul diplomatic al UE a preferat oamenii din instituţiile europene, care sunt familiarizaţi cu procedurile şi jargonul specific acestor instituţii, în dauna diplomaţilor cu expertiză regională, pecum românii, a explicat azi ministrul român de externe, Teodor Baconschi, potrivit Agerpres.
Audiat la Comisia pentru politică externă din Senat, Baconschi a subliniat că este nemulţumit de sistemul de recrutare în cadrul Serviciului Extern pentru Acţiune Europeană (SEAE), şi a asigurat că a insistat în toate dialogurile cu partenerii europeni pe principiul echilibrului geografic, care ar aduce astfel posturi şi pentru diplomaţii români.
Teodor Baconschi a reiterat că, în prima rundă de recrutare de posturi în SEAE, România a înscris câţiva candidaţi valoroşi, care însă nu au fost selectaţi.
„Am şi învăţat câte ceva din această primă iteraţie şi anume că s-a pus mai mult accentul în evaluarea candidaţilor, pe familiarizarea lor cu procedurile, jargonul şi categoriile cu care operează instituţiile europene şi mai puţin pe expertiza regională”, a explicat ministrul.
El a dat exemplul candidatului român pentru postul de şef de delegaţie al UE la Beijing, care era ambasadorul ţării noastre la post, Viorel Istricioaia, şi care vorbeşte fluent chineza, cunoaşte perfect zona şi statul chinez. Potrivit lui Baconschi, întrebările în cazul diplomatului român şi al celorlalţi candidaţi s-au focalizat mai degrabă pe proceduri de management intern specifice UE şi mai puţin pe expertiza politico-diplomatică a candidatului pe spaţiul vizat.
Postul de ambasador al UE în China a fost obţinut de germanul Markus Ederer.
O nouă încercare
Baconschi a menţionat că, în prezent, este în curs de derulare procesul de recrutare pentru circa 100 de posturi vacante, în special de