Europa, una din lunile lui Jupiter, este suspectata a avea un ocean sub straturile sale vaste de gheata. Insa, un raport recent sustine ca sub gheata ar putea exista alte reactii chimice.
Conform unui raport publicat de Universe Today, apa si dioxidul de sulf ar putea sa reactioneze unul cu celalalt la viteze extrem de mari, in ciuda temperaturilor de inghet. Raportul, care a citat cercetatori dintr-un articol publicat in Geophysical Research Letters, sustine ca reactia are loc fara a necesita radiatie, asadar este foarte posibil sa aiba loc si in gheata de pe Europa, informeaza theepochtimes.com
Europa are temperaturi intre 86 si 130 grade Kelvin (intre -187 si -143 grade Celsius). Datorita frigului extrem, reactiile chimice au nevoie in general de un surplus de energie din radiatie sau lumina.
"Odata ce ajungi sub suprafata Europei, este rece si solid si in mod normal nu te astepti ca lucrurile sa se intample foarte repede in acele conditii", sustine intr-un articol Reggie Hudson de la Laboratorul de Astrochimie Goddard al NASA.
Spectroscopia a aratat ca exista sulf in gheata lunii, iar oamenii de stiinta spun ca acesta ar putea proveni din luna vulcanica a lui Jupiter, Io.
"Dar cu chimia pe care o descriem, am putea avea gheata de 10 sau 100 de metri grosime, si daca are dioxid de sulf amestecat in ea, va avea loc o reactie", a declarat Mark Loeffler, savant la Goddard.
Loeffler si alti cercetatori au testat teoria lor pulverizand vapori de apa cu gaz de dioxid de sulf pe oglinzi mici intr-o camera vidata, care avea intre 50 si 100 grade Kelvin. Drept rezultat, gazele s-au transformat in gheata.
Oamenii de stiinta au folosit spectrometria in infrarosu pentru a observa reactia. In timpul procesului, nivelurile de apa si de dioxid de sulf au scazut, iar ionii pozitivi si negativi au