A studiat sculptura în America, dar s-a întors în România unde a descoperit că străzile Capitalei sunt o adevărată provocare prin amprenta lăsată de oameni.
Maria Costache este ultimul grafician de filme
Atena Necoară a descoperit opera cu „Adevărul”
Andu Novac este un artist care priveşte altfel arta fotografică, într-un mod diferit care atrage atenţia prin inedit. Oamenii lipsesc din fotografiile sale, dar se poate vedea ceea ce lasă ei în urma lor. O scrâjelitură pe un gard, un desen pe un perete sunt elemente privite cu pasiune pentru creaţie.
„Nu am fotografiat oameni deloc nici în trecut, singurii pe care i-am fotografiat au fost nepoţii şi copiii mei, dar ;i asta doar la insistenţe”, a declarat Andu Novac.
S-a născut în Bucureşti, unde a urmat liceul de arte plastice, iar în anul 1979 a ajuns cu familia în New York unde a început să studieze sculptura în metal. A rămas însă atras de fotografie, o pasiune pe care o avea încă de la vârsta de 18 ani.
„Initial fotografia m-a atras mai mult ca proces tehnologic decât ca mod de a crea imagini în sine. Mi s-a părut interesant developatul, măritul pozelor, totul era ca o minifabrică”, a mărturisit Andu.
Pe străzile copilăriei
A revenit în România, în Bucureşti în anul 2005 când a făcut un alt pas decisiv pentru pasiunea sa. A revenit pe străzile pe care şi le amintea din copilărie şi a fotografiat realitatea aşa cum este ea acum. Numai că…oamenii lipsesc din imaginile sale, dar şi pentru asta există o explicaţie.
„Sunt un fel de colaje culturale, de umanitate sau mai bine spus de lipsă de umanitate. Sau şi una şi alta, reprezintă ce este mai urât din om. Nu am o teorie anume, pur şi simplu fac ce mă atrage şi descopăr că în timp se construiesc anumite teme, nu e o alegere conştientă”, a mai spus artistul.
Pentru Andu Novac, omul stăpâneşte