Romania a reusit sa-si faca o deschidere catre piata europeana de gaze, mai precis catre bursa de la Viena. Autoritatile din Romania si cele din Ungaria au inaugurat, cu o intarziere de 10 luni, conducta de gaze Arad-Szeged, aparand astfel premisele unei piete concurentiale. Inaugurarea a avut loc la statia interconectorului de gaz de la Csanadpalota, Ungaria Pana acum, singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale din import a fost Rusia. Deocamdata, prin noua conducta de interconectare, Romania va putea doar sa importe gaze naturale, deoarece din punct de vedere tehnic, nu se pot face, deocamdata, exporturi.
La inaugurare au participat premierul Emil Boc, prim-ministru Ungariei, Viktor Orban, si comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.
Conducta Arad-Szeged, o oportunitate pentru AGRI
Premierul Emil Boc a vorbit in acest context si despre proiectul AGRI: "Trebuie sa ne conjugam eforturile pentru a include acest proiect pe lista proiectelor ce vor fi finantate in 2011 (n.r. de UE)". Potrivit premierului, conducta Arad-Szeged reprezinta o oportunitate pentru AGRI. "Si cu aceasta ocazie salutam faptul ca Ungaria este implicata in AGRI, implicare care ii va intari sansele, inclusiv la nivelul UE", a afirmat Boc.Premierul ungar, Viktor Orban, considera ca Romania si Ungaria sunt tari cheie in Europa Centrala. "Cand aprovizionarea cu gaze este fragmentata, toti sunt vulnerabili. Daca in aceasta regiune nu avem dezvoltare, in toata Europa nu va fi dezvoltare", a declarat Orban.
Conducta Arad-Szeged ar fi trebuit pusa in functiune inca de la inceputul anului, pe 1 ianuarie 2010, insa lucrarile nu au fost realizate la timp, iar inaugurarea a fost amanata pentru 29 iulie 2010. Nici atunci nu a avut loc inaugurarea, avand loc o noua amanare, de data aceasta, pentru luna octombrie. Reprezinta cel mai avansat proiect de inter