Economiile emergente ale Europei Centrale si de Est par sa isi revina dupa o recesiune lunga si dureroasa si odata cu ele si bancile de aici. Nu este, insa, si cazul Romaniei, una dintre cele mai sarace tari ale regiunii, unde institutiile financiare se chinuie cu numarul mare de imprumuturi neperformante pe care le-au incheiat.
Cei cativa ani de crestere puternica explicata prin creditele oferite cu usurinta au luat sfarsit anul trecut dupa ce balonul imobiliar a explodat, iar economia Romaniei s-a contractat cu 7,1%, scriu jurnalistii de la Financial Times.
Masurile de austeritate implementate dupa incheierea acordului standby cu FMI au facut ca economia sa se contracte cu inca 1,9%, iar revenirea economica sa fie amanata pentru 2011.
In acest timp, creditele neperformante au inceput sa se adune, iar rata profitabilitatii a ajuns in zone negative in al doilea trimestru al anului 2010, ceea ce a determinat institutiile financiare sa stabileasca provizioane cat mai mari. Rata imprumuturilor neperformante a crescut la 17,8%, comparativ cu 11,8% cat era in aceeasi perioada a anului precedent.
IMM-urile, principalele victime
Acum , clientii bancilor au probleme tot mai mari cu plata ratelor si incearca sa oblige bancile sa renegocieze contractele. Totusi, bancherii spun ca adevaratul pericol vine din partea sectorului corporate, in special afacerile mici si mijlocii, care isi ramburseaza greu creditele si din cauza statului care nu isi plateste datoriile catre ei.
"Inca avem unele probleme cu IMM-urile care au dificultati cu cash flow-ul. Dar arieratele trebuie sa fie platite ca parte a acordului Romaniei cu FMI, iar daca acest lucru se va intampla, atunci situatia din sectorul IMM va fi atenuata intr-un fel", a declarat Dominic Bruynseels, directorul executiv al BCR, cea mai mare banca din tara. @N_