Îmi plac tinerii cu iniţiativă, care nu aşteaptă cu mâna întinsă la stat
Doi studenţi la Cluj, unul din Baia Mare şi altul din Neamţ, s-au pus singuri pe făcut bani - n-au stat să le sară în buzunare zecile de mii de euro împărţite doar pe la televizor când de Geoană, când de Boc. Afacerea lor nu le aduce profituri lunare la fel de mari ca sumele trâmbiţate pe micile ecrane, dar cel puţin sunt banii lor curaţi.
Băieţii adună de la restaurantele din Cluj uleiul folosit, pe care îl trimit apoi către centre de colectare din ţară şi, de acolo, mai departe în Europa, spre ţări cu tehnologii de transformare a lui în biodiesel. Studenţii au pornit afacerea de la zero, fără investiţii uriaşe, cu o maşină pentru transportul mărfii pe care au luat-o dintr-o sponsorizare şi după ce au urmat câteva săptămâni nişte cursuri pentru tineri antreprenori. Sunt mulţumiţi de câţi bani pot face şi sunt încântaţi să explice că un milion de litri de apă potabilă pot fi contaminaţi dacă torni peste ei un singur litru de ulei uzat. Iar ei adună câteva tone de ulei toxic într-o singură lună de muncă.
Îmi plac astfel de tineri cu iniţiativă, care nu aşteaptă cu mâna întinsă la stat, care mai au curaj chiar şi în vremuri potrivnice să pornească afaceri. Sunt cei care refuză să plece, parcă în ciuda istoriei de fiecare zi. E palma peste ceafă pe care unii oameni o dau, spre binele lor, unui stat mereu cârcotaş, inadaptat şi înapoiat. Un stat care acum, de când cu protestele oamenilor de la Fisc, parcă se autodevorează.