Nu suntem o tara de mana a doua, dar avem intr-adevar lideri de mana a doua, sau poate chiar mai rau. E adevarat ca liderii ni-i alegem singuri, dar cand oferta este limitata, iar prezentarea candidatilor se face cu efecte de oglinzi si perdele de fum, ca intr-un spectacol de circ, e greu de crezut ca vom face alegerea potrivita.
In zilele acestea, cand problemele cele mai mari cu care se confrunta intreaga lume sunt de natura economica, poate ca ar trebui sa luam in considerare pregatirea de baza a liderilor nostri, pentru ca daca aruncam o privire in urma, vedem ca liderii din ultimii 20 de ani sunt fie fosti secretari de partid, fie universitari, fie comandanti de vas.
Nu e de mirare atunci ca s-a ajuns la o asemenea stare in economie si poate ca ar trebui ca formatiunile politice sa aduca in fata alegatorilor persoane cu altfel de pregatire si experienta si anume manageri versati si lideri cu experienta.
Nu, nu readuc acum in discutie problema tehnocratilor, pentru ca acestia sunt strict profesionisti si in majoritatea cazurilor nu au experienta de lideri, ci vorbesc despre executivi, de persoane care au lucrat sau lucreaza pentru corporatii mari, in tara sau in strainatate si care au avut succes in aceste functii, pentru ca acestia stiu si aplica metode pe care politicienii nu le cunosc si nici nu au auzit de ele vreodata.
Iata cateva considerente:
Un adevarat manager stie ca intai trebuie sa castige respectul angajatilor sai, pentru ca numai astfel va avea intreaga lor cooperare si daruire in munca.
Politicienii nostri, dintre care multi au purtat epoleti la viata lor, sau provin din familii cu epoleti, cred ca respectul li se cuvine din oficiu si nu fac nimic spre a-l dobandi.
Cand sunt criticati insa, sau poporul isi exprima nemultumirea, devin furiosi si reactioneaza violent i