Sinistrul ecologic provocat de noroiul roşu din Ungaria aduce în actualitate un precedent românesc de acum 40 de ani. Pentru prima dată, după patru decenii, Adevărul vă prezintă în exclusivitate filmul tragediei de la Certej aşa cum a fost văzut de supravieţuitori, de martori şi de ancheta Procuraturii Hunedoara în 1971.
Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara, a provocat în zorii zilei de 30 octombrie 1971 cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii '70.
Apocalipsa roşie din Ungaria. Nouă morţi, 1.000 de sinistraţi, pagube de milioane de euro
S-a găsit vinovatul pentru catastrofa din Ungaria. Numărul morţilor în continuă creştere
În dosarul anchetei făcute de Procuratura Judeţeană Hunedoara, se menţionează că valul acid de steril a înghiţit, într-un sfert de oră, 89 de oameni şi a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale.
Patronii firmelor care exploatează halda de zgură a Hunedoarei au învins criza
Amploarea dezastrului a fost ascunsă de autorităţile comuniste pentru a nu fi obligate să declare doliu naţional. După un an de cercetări şi audieri, ancheta a decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute, nimeni nefiind vreodată condamnat pentru moartea celor 89 de persoane. Filmul tragediei de la Certej este povestit astăzi de supravieţuitorii şi martorii la teribilele evenimente din acea toamnă.
Digul iazului a cedat pe o lungime de 80 de metri (30 oct. 1971)
Cele 300.000 de mc de steril au ras totul în cale pe o rază de 500 de metri (30 oct. 1971)
Certejul inundat de valurile de steril (foto de pe iaz) (30 oct. 1971)
MARTOR: Preludiul morţii
Sâmbătă, 30 octombrie 1971 era o zi friguroasă. Ioan Chirla îşi aminte