Mobilizarea liceeniilor şi a studenţilor francezi împotriva reformei pensiilor s-a amplificat joi, 14 octombrie, în ciuda riscurilor de derapaje şi manipulare evocate de Guvern. La periferia Parisului, o manifestaţie de liceeni a degenerat în confruntare cu forţele de ordine.
Mobilizarea liceeniilor şi a studenţilor francezi împotriva reformei pensiilor s-a amplificat joi, 14 octombrie, în ciuda riscurilor de derapaje şi manipulare evocate de Guvern. Tinerii ieşiţi în stradă pentru prima dată marţi nu au vrut să aştepte până sâmbătă, când este prevăzută o nouă zi de manifestaţii.
Principalul sindicat al liceenilor din Franţa afirmă că nouă sute de licee dintr-un total de patru mii trei sute sunt mobilizate sau complet blocate de protestele tinerilor. Fireşte, Ministerul Educaţiei dă o cifră inferioară, dar recunoaşte că mişcarea se amplifică.
În paralel cu aceste blocade, zeci de mii de elevi şi studenţi s-au reunit, pentru a manifesta în diverse oraşe din Franţa. Uneori cu consecinţe nefericite. Astfel, în periferia Parisului, o manifestaţie de liceeni a degenerat în confruntare cu forţele de ordine. Un adolescent a fost uşor rănit de tirul cu gloanţe de cauciuc al unui poliţist, un număr nedefinit de tineri fiind arestaţi în urma acestor incidente, afirmă prefectura.
De partea sa, sindicatul liceenilor spune că "au avut loc numeroase acte represive din partea Poliţiei". Pentru a evita pe cât se poate astfel de incidente, principala federaţie a părinţilor de elevi a cerut adulţilor să însoţească pe viitor cortegiile tinerilor.
Pentru Guvern, reţeta este însă mai simplă : "tinerii nu au ce căuta la manifestaţii împotriva reformei pensiilor". În acest sens, ministrul francez al Educaţiei a lansat un apel la "responsabilitatea tuturor", repetând că "această reformă a fost gândită tocmai pentru tineri". Lea Berzuc, despre liceenii din Franţ