În anul 2009, cifra de afaceri a societăţilor din sectorul construcţiilor a scăzut cu peste 30%, faţă de anul precedent.
Criza financiară s-a simţit acut în domeniul construcţiilor, încă din 2009. Tot mai mulţi braşoveni, persoane fizice sau juridice, s-au ferit să mai investească în ridicarea unor imobile noi. Din această cauză, aportul sectorului de construcţii în totalul cifrei de afaceri a judeţului Braşov a fost în anul 2009 de 8%, cu 1% mai mic decât în anul precedent.
La nivelul judeţului, 12% din totalul salariaţilor mai lucrau în 2009 în domeniul construcţiilor, numărul acestora fiind cu 20% mai mic decât în 2008, iar 220 de firme au fost închise.
Peste 90% dintre firmele care au activat în acest domniu, în 2009, sunt microîntreprinderi, 8,36% sunt întreprinderi mici, 1,21% sunt mijlocii, 0,21% sunt mari şi doar 0,04% sunt foarte mari (adică o singură firmă, Vectra Service).
În acelaşi an, cele mai multe lucrări s-au efectuat în sectorul lucrărilor speciale, care reprezintă instalaţii electrice, sanitare, de aer condiţionat, instalări de geamuri, etc. Pe locul doi se află lucrările de geniu, reprezentate de drumuri, poduri, căi ferate şi autostrăzi. „Partea de finisaje este mai mare pentru că au continuat lucrările începute în anii anteriori. Din studiu se vede şi că investiţiile în infrastructură au crecut în defavoarea celor în imobile", spune Adriana Ispas, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: