Asociația ARA va prezenta mâine, oficial, șantierul de restaurare a Casei Parohiale Unitariene din Roșia Montană. Proiectul, demarat în vara anului 2009, a presupus cinci luni de lucru efectiv, cu o medie de patru persoane pe șantier. Reprezentanții ARA speră că restaurarea se va încheia vara viitoare, cu finalizarea etajului și a mansardei, care vor deveni spații de cazare pentru un centru de studii dedicat arhitecturii tradiționale.
În proporție de 90% proiectul a fost auto-finanțat de Asociația ARA, restul fiind contribuția Ordinului Arhitecților din România (OAR), care a finanțat școlile de vară de restaurare organizate la Roșia Montană.
În avanpremierea prezentării de mâine, Ștefan Bâlici, vicepreședinte ARA și lector universitar la Catedra de Conservare și Restaurare a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, a prezentat proiectul pentru VoxPublica. În cadrul interviului acordat, Ștefan Bâlici explică de ce motivele și scopul proiectului, dar și care sunt argumentele, șansele (și beneficiile) ca Roșia Montană să fie inclusă în Patrimoniul UNESCO (ARA fiind asociația care a inițiat demersurile de clasare a Roșiei în Patrimoniul Mondial).
***
Mihai Goțiu: Ștefan Bâlici, mâine ARA prezintă șantierul de restaurare a Casei Parohiale Unitariene din Roșia Montană. Despre ce este vorba, mai exact?
Ștefan Bâlici: Proiectul de restaurare a Casei Parohiale Unitariene este primul proiect de restaurare desfășurat la Roşia Montană de Asociaţia ARA, care urmează unei campanii de intervenţii de urgenţă, menite să scoată imobilul din pericolul de deteriorare iremediabilă. Este, de altfel, primul proiect real de restaurare care se desfăşoară la Roşia, pentru că alte intervenţii adăpostite sub acest termen, de restaurare, puse în aplicare sub aripa companiei miniere, nu îndeplinesc criteriile de bază ale acestei discipline