În lipsa unui mecanism transparent, sunt selectate pentru rezolvare tocmai dosarele cedate către terţi cu doar 10-20% din valoare, în timp ce proprietarii reali aşteaptă şi 4-5 ani titlurile de despăgubire.
Paralel cu piaţa gri a acţiunilor Fondului Proprietatea ia o tot mai mare amploare piaţa dosarelor de despăgubire înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) unde se "tranzacţionează" sute de dosare pe an.
La "coadă" la ANRP sunt dosare care aşteaptă din 2006, dar funcţionarii instituţiei găsesc diverse motive să le respingă. În schimb, pot fi acceptate dosare abia introduse. Nu există un mecanism transparent de selecţie a dosarelor.
Cum Fondul Proprietatea pare mai aproape ca niciodată să se listeze, cumpărarea şi vânzarea de dosare de despăgubiri au devenit tot mai intense pentru că astfel noii proprietari îşi vor putea vinde pe Bursă acţiunile, având în vedere că au cumpărat dosarele de la foştii proprietari la preţuri şi de 10% din valoarea despăgubirilor.
"Anul acesta am intermediat tranzacţii cu 15-20 de dosare. Eu le cumpăr de la foşti proprietari şi le vând mai departe. Este ca un job suplimentar. Un dosar fără evaluare făcută de ANRP se vinde cu 15% din valoare, iar dacă are decizie galbenă (decizie finală de despăgubire - n. red.), cu 25% din valoare", a spus R.Ioniţă, una dintre persoanele care au postat pe internet anunţ de cumpărare. Vânzarea şi cumpărarea de astfel de dosare sunt la limita legii, astfel că intermediarii preferă să spună că foştii proprietari îşi cesionează dosarele. Mai mult, atunci când este depusă documentaţia, ANRP cere informaţii privind provenienţa dosarelor (proprietar de drept sau dosar cesionat), însă instituţia refuză să facă public câte dintre dosarele soluţionate au fost de fapt cesionate.
Principalul motiv pentru care foştii proprietari îşi vând dosar