Satisfacţie în Chile, după ce toţi cei 33 de mineri blocaţi de peste trei luni de zile în mina San Jose au fost aduşi teferi la suprafaţă. Ultimul muncitor scos din subteran a fost Luis Urzua. Preşedintele chilian precizează că operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri a costat între zece şi 20 de milioane de dolari.
Satisfacţie în Chile, după ce toţi cei 33 de mineri blocaţi de peste trei luni de zile în mina San Jose au fost aduşi teferi la suprafaţă.
Ultimul muncitor scos din subteran a fost Luis Urzua, miercuri, 13 octombrie, la ora locală 21.55, adică joi, 3.55, ora României.
El a ieşit în aplauzele şi strigătele de bucurie ale salvatorilor aflaţi la suprafaţă, în timp ce putea fi auzită o sirenă ce marca succesul operaţiunii de salvare.
Minerii au fost aduşi la suprafaţă printr-un puţ îngust cât să încapă un om, puţ adânc de 622 de metri.
Salvatorii, muncitorii, autorităţile prezente şi preşedintele Sebastian Pinera au intonat ulterior imnul naţional chilian.
Preşedintele chilian precizează că operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri a costat între zece şi 20 de milioane de dolari. Statul a acoperit două treimi din cheltuieli, iar restul a fost finanţat prin donaţii private, explică Sebastian Pinera.
"Fiecare peso a meritat efortul, fiecare peso a fost cheltuit corect", declară şeful statului.
Un miliard de persoane au privit operaţiunea de salvare, transmisă pe zeci de posturi de televiziune din toată lumea. "Cred că niciodată ochii lumii nu au fost atât de fixaţi pe Chile", afirmă preşedintele chilian.
Satisfacţie în Chile, după ce toţi cei 33 de mineri blocaţi de peste trei luni de zile în mina San Jose au fost aduşi teferi la suprafaţă. Ultimul muncitor scos din subteran a fost Luis Urzua. Preşedintele chilian precizează că operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri a costat între zece şi 20 de milioan