Deşi este un aliment de bază, în ţara noastră se consumă, într-un an, aproximativ 36 de litri de lapte pe cap de locuitor. În România, laptele se cumpără mai mult crud şi nerefrigerat decât ambalat, ceea ce predispune la riscuri pentru sănătate, arată specialiştii.
În Europa, ne situăm pe locul al treilea în coada clasamentului la consumul de lapte, înaintea Slovaciei şi Bulgariei, cu un consum anual de aproximativ 36 de litri de lapte pe cap de locuitor, potrivit unui eurobarometru recent. Iar ţara europeană în care se bea cel mai mult lapte, Finlanda, înregistrează un consum anual de 121 de litri de lapte pe cap de locuitor.
Potrivit specialiştilor, nici puţinul lapte pe care îl bem nu este sigur în cele mai multe cazuri, românii cumpărând lactate din surse incerte (68%), adică vărsat, de la diverse persoane, sau de la dozatoarele instalate în pieţe.
Nerefrigerat, cel mai riscant
În cazul celor mai multe persoane, laptele netestat şi neigienizat nu reprezintă un risc major pentru sănătate, cel mai mare pericol fiind că, dacă este contaminat, el poate da gastroenterite şi enterocolite. Riscurile cele mai mari se înregistrează în cazul persoanelor cu imunitatea deprimată, al copiilor, al femeilor însărcinate şi al vârstnicilor.
Unele bacterii care se regăsesc în laptele din surse nesigure pot duce chiar la avort spontan. „Atunci când este proaspăt muls, laptele are 37 de grade Celsius, iar aceasta este temperatura propice pentru dezvoltarea microbilor. Dacă nu este dat la temperaturi scăzute imediat, agenţii patogeni se multiplică necontrolat", precizează Bogdan Paraschiv, directorul adjunct al companiei Albalact.
Unii fermieri adaugă aracet
Microbii nu sunt însă singurii factori care creează probleme în cazul laptelui crud, din piaţă. „Laptele este un produs alimentar uşor de falsificat prin adaos de apă, prin amestecul lapte