În ultimele 24 de ore, una dintre cele mai importante instituţii ale României a fost sub asediu. Nemulţumiţi că nu şi-au mai încasat de două luni stimulentele, angajaţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au oprit activitatea. În situaţia în care conflictul nu va fi rezolvat într-un interval cât mai scurt, lucrurile pot degenera, creând un haos total. De ce haos? Pentru că alte multe alte categorii de bugetari spun că le-a ajuns cuţitul la os şi că vor să se alieze protestarilor de la Finanţe.
Mai mult, în cazul în care salariaţii Finanţelor, cei ai Fiscului, ai Gărzii Financiare şi ce se mai află în ograda MFP nu îşi reiau activitatea - va fi pusă în pericol plata salariilor către ceilalţi bugetari: profesori, medici, etc.
Haos-ul poate pune stăpânire pe România, aşa cum s-a întâmplat şi în Grecia.
Doar o mică paralelă între cele două ţări: avem acord de împrumut cu FMI, amândouă state se află în top 10 state în prag de faliment, aşa cum susţin analiştii de la CMA.
Şi la ei, ca şi la noi, sistemul bugetar a fost întotdeauna favorizat. Înainte de criză, unii greci se angajau la stat pentru a avea parte de salariu bun, prime, sporuri şi multe alte facilităţi, ceea ce le aduceau veniturile la un nivel comparabil cu cel din vest.
La noi, chiar dacă salariile au fost majorate în perioada 2004-2008 de câteva ori, aşa cum susţine ministrul Finanţelor din aceea vreme, Varujan Vosganian, tăierea de 25% a salariilor coraborată cu Legea salarizării, prin care mai multe sporuri au fost anulate, a făcut ca pălmaşii de la MFP să primească cele mai mici lefuri. Asta dacă le comparăm cu veniturile angajaţiilor celorlalte ministere, aşa cum a declarat şi ministrul Ialomiţianu, care vrea să asigure un "sistem echitabil de salarizare".
Să revenim totuşi de unde am plecat. Cine are dreptate? Protestatarii sau ministrul