Braşovenii care locuiesc în cartierele Schei şi Răcădău întâmpină probleme din cauza porcilor mistreţi care coboară din pădure în zonele locuite, în căutare de hrană, după ce localnicii s-au obişnuit deja cu urşii gunoieri.
Mistreţii coboară în căutare de hrană şi caută în principal grădinile gospodarilor, distrugând culturile şi pomii fructiferi, potrivit lui Petre Noaghea, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braşov.
Vânătorii au suplimentat cantităţile de hrană în pădure atât pentru mistreţi, cât şi pentru urşi, pentru ca animalele să nu mai fie tentate să coboare în gospodăriile braşovenilor.
"Am pus o cantitate enormă de hrană vegetală în păduri, porumb şi concentrate de cereale, atât pentru urşi, cât şi pentru mistreţi, ca să îi ţinem departe. Altfel, pagubele la culturi ar fi fost mult mai mari. Pentru că fructificaţia la fag şi stejar a fost mai slabă în acest an, iar în zonele limitrofe municipiului nu există culturi, porcii mistreţi au venit mai aproape de grădinile oamenilor, la pomii fructiferi", a declarat, miercuri, preşedintele AJVPS Braşov.
De asemenea, vânătorii au organizat şi aşa-zisele "goane oarbe", acţiuni de vânătoare prin care animalele nu sunt împuşcate, ci doar gonite din preajmă. Mistreţii care coboară în oraş fac parte din fondurile limitrofe municipiului, unde trăiesc circa o sută de mistreţi.
"În fondul de la Timiş sunt 30 de mistreţi, la Cristian 22, iar la Râşnov încă 62 de exemplare. În cartierul Schei, de exemplu, vin mistreţi din toate cele trei fonduri, pentru că în căutarea hranei ei pot migra chiar şi 30-40 de kilometri", a spus Noaghea.
Mistreţii fac ravagii şi în zonele rurale, unde distrug culturi întregi. Noaghea a dat ca exemplu localitatea Crizbav, unde mistreţii au distrus, într-o singură noapte, circa două hectare de porumb. Vânătorii însă pot să şi vâ