Întreaga lume stă, de ieri, cu ochii pe operaţiunea de salvare fără precedent ce a debutat în Chile, când a început aducerea la suprafaţă a celor 33 de mineri blocaţi în urmă cu 70 de zile la peste 620 de metri sub pământ, după ce galeria în care lucrau s-a prăbuşit. După acest coşmar vine şi răsplata meritată. Cei 32 de chilieni şi un bolivian vor primi despăgubire câte un milion de dolari.
Peste 1.500 de jurnalişti din 39 de ţări, sute de rude şi oficiali din Chile sunt prezenţi la mina San Jose, unde, rând pe rând, sunt scoşi cei 33 de bărbaţi care au fost blocaţi, de pe 5 august, timp de 70 de zile, în străfundurile pământului.
Capsula Phoenix, cea care a fost introdusă printr-un puţ săpat timp de o lună de experţi aduşi de la NASA şi din Australia, i-a adus, ieri, pe primii mineri la suprafaţă. 15 la număr. Familiile care-i aşteptau cu sufletul la gură i-au întâmpinat cu urale şi cu plânsete. Ortacii, care au călătorit câte 20 de minute până la suprafaţă, au primit îngrijiri medicale de urgenţă la un spital improvizat în zonă.
Trei salvatori au coborât după ei
Toţi cei care au ieşit din iad până la închiderea ediţiei au afişat un zâmbet larg, iar unii dintre ei au plâns de bucurie, deşi lacrimile nu se vedeau din spatele ochelarilor meniţi să le protejeze ochii de lumina puternică a zilei şi a proiectoarelor. Alături de cei 33, în mină au coborât, ieri, şi trei experţi, îmbarcaţi pe rând în capsula specială. Aceştia au rolul de a-i pregăti pe fiecare dintre mineri pentru ceea ce toată presa a numit “călătoria vieţii lor”. După ce aceasta se va fi încheiat, fiecare din cei 33 va primi din partea guvernului şi a firmei exploatatoare a minei câte un milion de dolari. Deşi informaţia nu a fost confirmată oficial, se pare că acesta ar constitui preţul “jurământului de tăcere” pe care l-au făcut bărbaţii. Aceştia au promis că nu vor pove