Nicolae Manolescu, critic literar şi ambasador al României la UNESCO, a vorbit, într-un interviu acordat pentru ProSport la Paris, despre generaţia de aur de odinioară şi cea de bronz din prezent, despre patronii din fotbal şi idolii din sport
Aflat în biroul său de la Paris, Nicolae Manolescu vorbeşte despre "declinul relaţiilor sentimentale dintre români şi francezi", care nu de la ţiganii expulzaţi ar fi început.
"Nici românii nu au o părere foarte bună despre rromi, nici francezii, aşa că tipul acesta de rasism latent care există în orice societate şi pe care încercăm să-l eliminăm cu toate mijloacele, pentru că este o porcărie, îi face şi pe români să zică «Lasă-i şi pe ei să vadă cum e».
Problema e că nu se mai învaţă franceză în şcolile din România. De aici pleacă declinul relaţiilor sentimentale dintre noi şi francezi", a declarat criticul literar pentru ProSport. Acesta nu poate fi de acord cu fostul tenisman Ilie Năstase care i-a dat dreptate preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în ceea ce priveşte problema rromilor. Motivul este simplu, a "învăţat la logică" faptul că nu există judecăţi generale.
"Nu poţi să vorbeşti de rromi în general. Sarkozy poate să constate că unii dintre ei se găsesc ilegal aici, dar trebuie judecat de la caz la caz, nu prin expulzări colective. Pentru că sunt în Franţa ţigani care au acte în regulă, care lucrează, care nu au nicio problemă. Apoi, dacă tot vorbim de diversitate culturală, că este la modă acum, ăsta este felul lor de viaţă de foarte multă vreme. Cum să-i facem sedentari pe nişte oameni care sunt nomazi de 700 de ani!?", a continuat Manolescu.
"Becali şi-a bătut joc de propria echipă"
Criticului literar i se pare normal că, înaintea meciului România-Franţa, tricolorii au sperat la o victorie, deşi echipa naţională nu mai e ce a fost odată. Am avut, pe vremuri, noroc de o generaţie d