25 la sută dintre femeile care acuză lipsa libidoului suferă de depresie sau anxietate, arată studiile. Problema poate fi tratată prin terapie
Alcoolul, ţigările, medicamentele, depresia şi dereglările hormonale ne afectează viaţa sexuală. Dr. Alin Popescu, medic nutriţionist şi specialist în medicină sportivă, explică de ce alcoolul rafinat şi fumatul intensiv trebuie evitate mai ales înainte de o partidă de sex. Motivul? Scad libidoul şi provoacă somnolenţă.
1 "Alcoolul rafinat, consumat chiar şi în cantitate redusă, respectiv 50 de mililitri, indiferent de tipul lui, dă, pe lângă starea de moleşeală şi o senzaţie de disconfort deoarece acesta fermentează", explică medicul. De asemenea, persoanele care abuzează de alcool au probleme în atingerea orgasmului, deoarece băutura stimulează puternic centrii nervoşi din organism.
2 Ţigările scad şi ele dorinţa sexuală. "Persoanele care fac abuz de ţigări, respectiv fumează peste 15 ţigări pe zi, nu mai au dorinţa de a mai întreţine raporturi intime cu partenerul, pentru că circulaţia sanguină scade, la fel şi libidoul", completează dr. Popescu.
3 Unele medicamente sunt asociate cu scăderea dorinţei sexuale. Printre acestea se numără antidepresivele, medicamentele care reglează tensiunea arterială, antihistaminicele şi unele contraceptive orale. Medicii recomandă persoanelor care urmează un astfel de tratament şi se confruntă cu o scădere a dorinţei sexuale să se adreseze specialistului, pentru a scădea doza sau schimba reţeta.
4 Cifrele arată că cel puţin 25 la sută dintre femeile care acuză scăderea libidoului suferă de depresie sau de anxietate. Însă depresia afectează şi bărbaţii, chiar dacă aceştia nu o recunosc. Problema poate fi tratată prin terapie, în urma căreia se poate recomanda un tratament medicamentos.
5 Dereglările hormonale pot avea ca efect scăderea apetitului sexual. Te