Pentru pasionaţii de călătorii, autoturismul este mijlocul ideal pentru o excursie în Turcia deoarece oferă mobilitate şi confort. Din Bucureşti până la Kuşadasi veţi parcurge aproape 1.300 de kilometri şi veţi avea ocazia să vizitaţi castele bizantine, fortăreţe otomane, bazilici creştine şi moschei.
Drumul de la Hamzabeily,punctul de graniţă cu Bulgaria, până la Canakkale, unde se traversează cu feribotul strâmtoarea Dardanele, din Rumelia, partea europeană a Turciei, în Anatolia, partea sa asiatică, are o lungime de aproximativ 260 de kilometri. Traversarea strâmtorii nu durează mai mult de 30 de minute. Taxa de feribot pentru două persoane şi un autoturism este de 25 de lire turceşti, adică aproximativ 12,5 euro.
De la Canakkale, trebuie să urmăriţi indicatoarele către Izmir, însă până a poposi în acest oraş, unul dintre principalele centre urbane ale ţării, aveţi ocazia unei opriri la Troia, vestitul oraş antic din scrierile lui Homer. Situat aproape de coastă, situl arheologic nu este impresionant prin măreţia construcţiilor, deoarece multe dintre acestea sunt fie încă neexcavate, fie se află într-o stare avansată de deteriorare. Însă sentimenul pe care îl ai plimbându-ţi paşii prin locurile unde cândva au vieţuit Paris şi Elena, unde au murit Hector şi Ahile, este unul special.
Apoi, puteţi urma drumul pe coastă, care va tranzita Izmirul, anticul Smyrna, loc din care mai aveţi de parcurs 80 de kilometri până la Kuşadasi. Pe drum mai puteţi face un scurt popas la Pergam, unul dintre cele mai mari şi mai bogate oraşe antice, situat pe culmea unui deal în apropierea oraşului modern Bergama. Templele, amfiteatrul şi chiar unele locuinţe de aici, construite în urmă cu 2.500 de ani, se află într-o stare foarte bună.
Tradiţie şi modern într-un singur loc
În Kuşadasi ajungeţi după un drum de aproximativ 1.200 de kilometri, da