Miniştrii de Externe şi ai Apărării din cele 28 de state membre NATO s-au reunit astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre noul concept strategic al Alianţei, extinderea sistemului de apărare antirachetă şi consolidarea parteneriatului cu Rusia, relatează AFP. Sursa: Reuters
Noul concept strategic, care va fi supus aprobării liderilor statelor membre la summitul NATO de la Lisabona din 19-20 noiembrie, va înlocui actualul document adoptat în 1999. Proiectul de concept enumeră noile ameninţări cărora Alianţa Nord-Atlantică trebuie să le facă faţă: terorismul internaţional, proliferarea balistică şi nucleară, blocarea surselor şi a srutelor de aprovizionare cu hidrocarburi şi războiul informatic. "În faţa noilor ameninţări este nevoie de o apărare modernă", a sintetizat secretarul-general NATO, Anders Fogh Rasmussen.
În cursul dimineţii, miniştrii Apărării au dezbătut reforma structurilor militare ale blocului, care va consta, în special, în reducerea efectivelor şi a numărului cartierelor generale şi a agenţiilor specializate. Mai concret, personalul militar, în prezent în număr de 11.500, va fi redus la 9.000, potrivit unei surse care a participat la discuţii, în timp ce numărul agenţiilor va fi diminuat de la 14 la trei, propunere susţinută şi de secretarul-general.
Scutul antirachetă, pro şi contra
Oficialii urmează să dezbată şi propunerea extinderii scutului antirachetă care să protejeze şi populaţia civilă, nu doar militarii. În drum spre Bruxelles, secretarul american al Apărării Robert Gates a declarat că există în rândul celor 28 un acord de principiu privind această propunere, subliniind că este nevoie de o sumă de bani cuprinsă între 85 şi 110 milioane de euro pentru a conecta sistemele antirachetă din ţările europene, unde astfel de dispozitive există, cu reţeaua americană.
Francezii şi germanii se