Turbulenţele politice ar putea readuce moneda naţională la nivelul minimului istoric de 4,4012 lei pentru un euro - raport atins în iunie 2010, când Curtea Constituţională a declarat neconstituţională reducerea cu 15% a pensiilor
O eventuală cădere a Guvernului Boc în urma moţiunii de cenzură anunţată de Opoziţie ar putea duce leul la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, apreciază o analiză a agenţiei Bloomberg. În cel mai rău caz, un euro va putea ajunge la 4,4012 lei - raport atins în iunie 2010, când Curtea Constituţională (CC) a declarat neconstituţională reducerea cu 15% a pensiilor.
Însă, analiştii londonezi ai Morgan Stanley, Barclays şi Société Générale înclină să dea credit unui scenariu mai moderat, potrivit căruia leul va pierde mai puţin în faţa euro decât declinul de 4,2% înregistrat în iunie. În urma unei devalorizări accelerate, pe fondul turbulenţelor politice, Banca Naţională a României (BNR) va interveni pentru stabilizarea leului, cred analiştii consultaţi.
"Potenţiala cădere a Guvernului este cel mai mare risc pentru leu. Banca centrală ar interveni să protejeze moneda dacă ar intra sub presiuni semnificative", este de părere James Lord, analist pentru pieţele emergente la Morgan Stanley. În categoria presiunilor "semnificative" sunt incluse orice situaţii care ar putea duce la neîndeplinirea condiţiilor asumate de România în acordul cu FMI.
Bloomberg aminteşte că, în urma deciziei CC, Guvernul a hotărât ridicarea TVA de la 19% la 24%, pentru a putea obţine o tranşă din împrumutul convenit cu FMI în primăvara lui 2009. Anterior, măsurile de austeritate au inclus reducerea salariilor din sectorul public cu 25%. Alte măsuri de austeritate decise la Bucureşti în ultimul an includ creşterea taxelor aplicabile anumitor categorii profesionale, majorarea impozitelor pe câştigurile de capital sau creşterea impozitelor pe pr