Prin realizarea conductei Arad-Szeged, de interconectare între sistemul românesc de transport al gazelor naturale şi cel al Ungariei, se deschide o fereastră pentru proiectul AGRI, a declarat astăzi premierul Emil Boc.
Potrivit lui, participarea Ungariei la realizarea proiectului AGRI va întări şansele de realizare a acestui proiect, care presupune transportul gazelor naturale din Azerbaidjan via Georgia către România, sub formă lichefiată.
Totodată, premierul şi-a arătat încrederea că studiul de fezabilitate va pune în evidenţă viabilitatea acestui proiect.
Prim-ministrul României a mai zis că interconectarea Arad-Szeged este esențială și pentru realizarea Nabucco.
''Realizarea conductei Arad-Szeged este un prim pas pentru o rețea europeană integrată, care va contribui la creșterea flexibilității sistemului național de transport al gazelor și va asigura competitivitatea prețului intern al gazelor naturale”, a declarat Boc.
Negociere mai bună la achiziția gazelor
La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a afirmat că "fără România și Ungaria nu ar exista stabilitate în Europa Centrală și de Est". El a explicat că, atunci când ''în două țări aprovizionarea funcționează segmentat, ea este vulnerabilă. Jucătorii mici pot deveni mai mari și pot să stea pe mai multe picioare dacă ei colaborează".
Președintele grupului Mol, Zsolt Hernadi, a afirmat că, prin interconectarea sistemelor de transport al gazelor, aprovizionarea și poziția în tratative la achiziția gazelor se vor îmbunătăți.
''Conducta Arad-Szeged este doar un prim pas în direcția formării unei piețe eficiente în Europa Centrală și de Est. Noi toți muncim să anulăm segmentările și să formăm o piață regională'', a mai spus acesta.
Alternativă la gazele rusești prin Ucraina
Gazoductul Arad-Szeged este prima conductă