Cezariana a devenit o modă printre femeile care vor să aducă pe lume un copil. Teama de durere le îndeamnă pe viitoarele mămici să apeleze la această tehnică de chirurgie foarte riscantă, în condiţiile în care există şi alte metode de naştere fără durere.
Numărul cezarienelor s-a dublat din 2006 până astăzi în Dolj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică. Dacă în 2006 s-au înregistrat 1.700 de cezariene, doar în prima jumătate a lui 2010 numărul acestor intervenţii chirurgicale a fost de 1.674.
Medicii cunosc situaţia şi spun că există un adevărat trend în întreaga lume de înlocuire a naşterii normale cu cezariana. Femeile apelează din ce în ce mai des la această variantă de aducere pe lume a unui copil, pentru a scăpa de durerile naşterii. În clinicile private, cezariana la cerere se practică în mod constant, iar în clinicile de stat, în funcţie de medic şi de insistenţele gravidei.
Cezariana, o intervenţie riscantă
Cezariana nu ar trebui făcută la cerere, sunt de părere specialişti renumiţi, printre care şi prof. dr. Mihai Georgescu Brăila, şeful Clinicii de Obstetrică - Ginecologie II de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
„Eu sunt împotriva cezarienei efectuate la cerere pentru că ştiu care sunt riscurile. O naştere normală ridică mult mai puţine probleme decât extragerea prin operaţie cezariană. Cu cât femeia are mai multe cezariene, cu atât următoarea operaţie va fi mai dificilă, din cauza faptului că cicatricile afectează calitatea uterului; există risc de lezare a vezicii urinare, de hemoragii mari, complicaţii infecţioase şi risc tromboembolic“, susţine prof. Brăila.
Cel mai mare număr de operaţii cezariene din Oltenia se întâlneşte la Spitalul de Urgenţă Craiova. Prof. Brăila susţine că numărul mare nu are legătură cu cererea de cezariene, ci cu faptul că, fiind o unitate sanitară universitară cu