Mircea Lucescu spune că mulţi dintre fotbaliştii buni iau calea provinciei deoarece sînt mult mai bine plătiţi.
- Domnule Lucescu, cum caracterizaţi un derby Dinamo - Steaua?
- Un asemenea meci a reprezentat cea mai importantă confruntare a fotbalului românesc încă de la înfiinţarea celor două cluburi. Toate duelurile au fost de cel mai înalt nivel, iar echipa naţională era formată din jucători de la Dinamo şi Steaua. Este îngrijorător faptul că în trecut cele două echipe-simbol ofereau un nivel ridicat echipei naţionale, pe cînd acum, alcătuindu-se echipa din toate părţile, se pierde nucleul de bază. Plus că nici o echipă nu are puterea să se desprindă în clasament, să fie o forţă şi să poată oferi jucători pentru prima reprezentativă.
- Cît de mult contează motivaţia financiară într-un derby?
- Nivelul valoric a scăzut faţă de vremea cînd eram eu jucător, în schimb cel al motivaţiei e net superior azi. În derby e însă altceva, nu banii contează. Presiunea şi dorinţa jucătorilor sînt baza. Se joacă doar cu sufletul sută la sută, nu e loc de relaxare, de superficialitate, nimeni nu stă cu gîndul la partea financiară într-un asemenea meci.
- Dar de ce credeţi că acum jucătorii preferă banii din provincie, decît să evolueze pentru echipele de tradiţie?
- Toată societatea românească depinde de bani. Cu cît ai mai mulţi, cu atît eşti mai stimat. Celelalte aspecte se pare că au rămas pe plan secund. Iar cluburile mari, de tradiţie, observ că nu găsesc soluţii să atragă fotbaliştii, nu îşi folosesc bine imaginea creată de-a lungul istoriei. Dincolo de bani, nu mai există tentaţia de a veni la Dinamo sau la Steaua şi pentru că nu s-au mai cîştigat trofee, nu s-a mai făcut performanţă.
- La Dinamo e presiunea mai mare după cinci meciuri în care s-a acumulat doar un punct. Credeţi că-i poate afecta