Sălajul a fos primul judeţ din România care a atestat produse tradiţionale. Acum sunt 159 de produse tradiţionale atestate în judeţ. Din ce în ce mai mulţi producători doresc să ateste produse tradiţionale şi ecologice, deoarece pentru ele nu se aplică standardele prohibitive ale Uniunii Europene, reprezentând, astfel, o nişă sigură pe piaţă.
Cele mai multe produse tradiţionale sunt preparate din lapte, din carne şi de panificaţie. Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Ioan Bujiţă, mai sunt încă şase societăţi în curs de certificare, dintre care patru axate pe produse vegetale, iar două pe apicultură.
Cum se procedează
Pentru a-şi înregistra produsul ca fiind tradiţional, producătorul trebuie să depună o cerere la Direcţia Agricolă, apoi să solicite la Registrul Comerţului un certificat constatator şi să-şi înregistreze produsul la DSVSA. Ultimul pas este întocmirea unui caiet de sarcini pentru atestare care va conţine şi reţetele de preparare, ce va fi expediat la Ministerul Agriculturii.
Produsul tradiţional trebuie să fie preparat din materii prime tradiţionale şi să se distingă de alte produse. Pe piaţa UE, acest gen de alimente ocupă o pondere de aproape 50 de la sută din consum. Ale noastre se pot vinde la ora actuală numai la nivel naţional. “În caz că ele vor fi atestate şi pe piaţa comunitară, potenţialul de câştig este enorm“, a spus Bujiţă.
Palinca, brand de Sălaj
Produsele preparate din lapte sunt diferite tipuri de brânză, caşcaval şi smântână, cele mai semnificative fiind mărcile de brânză topită Meseş, caş în saramură Almaş, brânză telemea, brânză de burduf, caşcaval şi smântână pentru consum Bodia, telemea, caşcaval, smântână şi brânză fermentată Someş.
Produsele atestate preparate din carne de porc au fost înregistrate de SC Siciliana Şimleu Silvaniei, dintre care ami