Triplarea preţurilor la alimente între producători şi retaileri creează disfuncţionalităţi, potrivit autorităţilor, care anunţă că în prezent nu există un control pe filiera de produs pentru a elimina aceste speculaţii.
"Vânzarea cu 4 lei a laptelui, de exemplu, după ce a fost cumpărat de la producător cu 0,7 lei este posibilă în sistemul pe care îl avem, deoarece nu există un control pe filiera de produs, iar producătorul nu are capacitatea de a negocia preţurile", a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenţei.
Referitor la incapacitatea fermierilor de a negocia cantităţile livrate sau preţurile practicate, comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş a anunţat că intenţionează să propună un pachet legislativ pentru sectorul laptelui, care vizează creşterea puterii de negociere a producătorilor în raport cu procesatorii în ceea ce priveşte preţul şi volumele livrate. "Vrem să propunem elemente pentru un contract-tip care să poată fi utilizat în negocieri şi să putem asigura o transparenţă a datelor de piaţă. Astfel, atunci când se negociază cantităţi şi preţuri, să existe un contact cu realitatea", a afirmat Cioloş, care spune că situaţia actuală caracterizată de disfuncţionalităţi se datorează în primul rând raportului dintre furnizori si procesatori. La nivelul Uniunii Europene sunt 5.400 de procesatori de lapte şi 950.000 de producători.
Autorităţile susţin în continuare că cea mai bună soluţie este asocierea producătorilor, chiar dacă ministrul agriculturii admite că într-un an ca 2010 în care preţurile au fost ridicate, iar cererea a fost mare, fermierii au fost tentaţi să vândă marfa individual.
Dificultatea producătorilor de a întări relaţiile cu marile magazine sau de a-şi vinde marfa este pusă pe seama monopolului unor agenţi economici, a unor intermediari care su