Comisia nominalizată prin ordinul prefectului a verificat în teritoriu starea de siguranţă a iazurilor de decantare, respectiv măsurile de securitate, protecţie şi intervenţie organizate, gradul de asigurare cu mijloace tehnice de intervenţie şi substanţe de decontaminare.
Din cele 17 iazuri verificate unul este ecologizat în anul 2004 – Iazul Mălăini de la Cavnic, la 6 iazuri se execută lucrări de punere în siguranţă şi ecologizare Novăţ, D1, D3, Colbu 1, şi Colbu 2 de la Borşa şi iazul Bloaja de la Băiuţ, 8 sunt în conservare, D2 de la Borşa, Leorda şi Bloaja vechi (avarii) de la Băiuţ, Tăuţii de Sus de la Baia Sprie, Plopiş Răchiţele şi Vrănicioara de la Cavnic, Săsar şi Bozânta din zona Baia Mare, la care se fac demersuri pentru finanţarea lucrărilor de ecologizare.
Iazul Central - Baia Sprie din patrimoniul SC Romaltyn Mining SRL este conservare iar sterilul din acesta urmează a fi retratat şi depus în Iazul Aurul. Pe suprafaţa acestuia au fost depuse circa 80.000 tone pirită arsenioasă de Şuior care în perioada 2004-2005 a fost supusă unui proces de bioleşiere cu bacterii din specia Thiobacilus.
Iazul Aurul a cărui activitate a fost sistată în anul 2006, în momentul controlului avea plaja de peste 100 de metri, 25-40 de metri impus prin regulamentul de exploatare în condiţii de siguranţă. Pentru evacuarea apelor limpezite din iaz sunt utilizate 2 turnuri de evacuare, sonde inverse, racordate la o staţie de pompare. Iazul este prevăzut cu un sistem de drenuri ce urmăreşte conturul iazului pentru colectarea exfiltraţiilor care sunt repompate în iaz.
În aval de Iazul Aurul este amenajat un polder de retenţie pentru reţinerea eventualelor scurgeri accidentale cu o capacitate de 250.000 metri cubi.
SC Romaltyn Mining deţine pentru Iazul Aurul autorizaţie de funcţionare în condiţii de siguranţă pentru activitate sistată emisă de Co