Ambiţiile Bruxellesului de majorare a bugetului UE intră în contrast cu eforturile statelor membre de a implementa programe de austeritate, în contextul în care cele două tabere încearcă să ajungă la un acord cu privire la bugetul pe anul viitor, scrie Financial Times.
Conflictul va ieşi la suprafaţă săptămâna viitoare când parlamentul european este aşteptat să aprobe o propunere de majorare a bugetului UE cu 5,9% anul viitor, până la 142,6 miliarde de euro.
Procentul cu care urmează să crească bugetul UE este dublul celui de 2,9% oferit de statele membre în luna iulie şi contrastează cu îngheţarea cheltuielilor propusă de un grup de state incluzând Marea Britanie şi Olanda, ţări ale căror guverne sunt sub presiunea de a realiza reduceri de miliarde de euro.
Ceea ce complică situaţia este faptul că membrii parlamentului iau în considerare un amendament ce ar face posibilă introducerea unei taxe europene, reducându-se astfel depedenţa de contribuţiile guvernelor naţionale.
Deşi nu au fost dezvăluite detalii, unele idei includ taxe pe emisiile de dioxid de carbon, pe călătoriile cu avionul, ţigări şi tranzacţii financiare.
Divergenţele privitoare la bugetul pe 2011 anunţă o bătălie mult mai amplă privitoare la cadrul care va ghida cheltuielile UE în perioada 2014-2020. Participanţii se aşteaptă ca aceasta să fie cu atât mai strânsă cu cât criza economică a împins Europa într-o eră a austerităţii.
Deficitul bugetar la nivelul celor 27 de ţări membre ale UE va atinge 868 de miliarde de euro în acest an, sau peste 7% din PIB-ul blocului, conform unor estimări ale guvernului britanic.
Alain Lamassoure, preşedinte al comitetului pe buget, precum şi alţi membri ai parlamentului european susţin că UE are nevoie de resurse mai mari pentru a face faţă responsabilităţilor în creştere.
După votul parlamentului vor fi reluate discuţiile