Astăzi se împlinesc 110 ani de la inaugurarea clădirii Teatrului de Stat din Oradea, finalizată în 15 octombrie 1900. Cu această ocazie, elevii orădeni au făcut turul teatrului.
Ghizii copiilor au fost chiar actorii lor preferaţi care le-au dezvăluit amănunte interesante din culise. Fascinaţi de scena imensă, lojele, costumele inedite, dar mai ales istoricul clădirii, o parte dintre micuţi au spus că şi-ar dori să joace şi ei în piese de teatru.
FOTO Copiii au fost fascinați de vizitarea teatrului
Istorie
Zeița Thalia a fost fără un adăpost la Oradea ani de zile, până când, în 1899, edilii locali au decis unde să se construiască teatrul. O problemă veche de secole, construirea teatrului orădean revenea în actualitate în 1890, când - după cum scrie Peter I Zoltan, în "Nagyvarad muemlek epuletei" (Clădirile monumente istorice ale Oradei) - într-o adunare orășenească extraordinară, în ziua de 9 noiembrie, Hlatky Endre a înaintat în fața comisiei rugămintea: construiți casa teatrului în piața Bemer, pentru că asa se va rezolva amenajarea pieței și se va desființa bazarul. "Municipalitatea a aprobat inițiativa", notează Peter I. Zoltan, în lucrarea mai sus menționată. Cu toate acestea, în anii care au urmat, au existat mai multe propuneri pentru locația teatrului, printre care amplasamentul în care iși desfășura activitatea teatrul de vară, depozitul de semințe al episcopiei catolice, din piața Szecheny (unde azi este o școală generală), piața Nagyvasar, piața Szent Laszlo din anii 50.
Dă click pe poză pentru o fotogalerie
Perfectă pentru spectacol
După aproape zece ani de tergiversări, clădirea Teatrului de Stat, una dintre cele mai importante edificii de patrimoniu ale orașului nostru, a fost finalizată pe data de 15 octombrie 1900, realizarea ei durând, la modul practic, doar un an și trei luni. Proiectul